Rasuđivati znakove vremena

 

Pripremio: don Ivo Balukčić

 

Petak, 9. rujna 2011.

 

U Evanđelju sv. Luke čitamo: ''Kad opazite da se oblak diže na zapadu, odmah kažete: Kiša će! I bude tako. Kad zapuše južnjak, kažete: Bit će vrućine! I bude. Licemjeri! Lice zemlje i neba umijete rasuditi, kako onda ovo vrijeme ne rasuđujete?''

 

Isus te ozbiljne riječi ne upravlja samo učenicima nego svem onom mnoštvu koje ga je slijedilo. Svi ti ljudi u običnim, svakodnevnim stvarima znadu ispravno rasuđivati i postupati – pa sad Isus pita kako to da nemaju hrabrosti uočiti znakove mesijanskog vremena, protumačiti ih i vjerovati Isusu?

 

Isus naziva licemjerima sve one koji nisu htjeli shvatiti Božje znakove što su svjedočili za Isusa i nisu htjeli prihvatiti njega koga je Otac poslao.

 

Isusova Crkva ima samo jedan cilj: nastavljati djelo Krista koji je došao svjedočiti za istinu, spašavati, a ne osuđivati, služiti – a ne da bude služen. U tom duhu Crkva treba također rasuđivati znakove vremena. Drugi vatikanski sabor kaže: ''Da bi Crkva mogla izvršavati svoju zadaću, dužnost joj je da u svako vrijeme ispituje znakove vremena i tumači ih u svjetlu Evanđelja. Tako će onda moći odgovoriti na vječna ljudska pitanja o smislu sadašnjeg i budućeg života i o njihovu međusobnom odnosu'' (GS, 4). A među znakovima vremena Sabor ističe slijedeće: ''Između znakova našega vremena treba posebno istaknuti nesavladivi i rastući osjećaj solidarnosti svih naroda koji apostolat laika mora razviti i preobraziti u iskrenu i zbiljsku želju za bratstvom ... Kršćani neka imaju na umu da su svugdje putujući vjesnici Kristovi i neka se zaista tako vladaju'' (AA 14). Tako će kršćani biti svjetlost svijeta, bit će doista znakovi. Oni posvuda moraju biti znakovi jednog jedinog velikog ''Znaka'', a to je Isus Živi, Isus koji je uskrsnuo od mrtvih nakon što je pretrpio Muku.

 

Znak koji uvijek moramo promatrati to je Isus na križu, probodeni Isus, koji je za nas postao izvorom Života nakon što je pretrpio Smrt.

 

Znak koji uvijek moramo pronositi i proglašavati to je Isus, Izvor našega života, nepobjediva dobrota, koja se svim čestitim srcima očituje kao božanska dobrota. Jer on kaže: po ovom će vas znaku prepoznati kao moje učenike, ako budete ljubili jedni druge.

 

Ima još jedan znak, i to bolan, ali jasan: ''Svi će vas zamrziti zbog Imena mojega''. To je negativni znak, strašan za nas: što, ako nas ''svijet'' prestane mrziti?